חברת GES שנמצאת בבעלותה המלאה של קרן התשתיות ג'נריישן, זכתה במכרז של המועצה האזורית אשכול לתכנון, הקמה והפעלת פרויקט טיפול בפסולת אורגנית באתר דיה. תקופת ההקמה מוערכת ב-30 חודשים ועלות ההקמה צפויה להגיע ל-250 מיליון שקל.
לאחר השלמת הקמתו, GES תפעיל את הפרויקט לתקופה של 22.5 שנים. מחזור ההכנסות השנתי המוערך שיניב הפרויקט הוא 60-50 מיליון שקל כך שהפרויקט צפוי להניב הכנסה מצטברת של 1.35-1.13 מיליארד שקל.
GES, שמחזיקה בחלקים שווים עם קבוצת אחים יעקבי (YSB) בחברת דקל תשתיות, מתכננת להעביר את הזכייה במכרז לדקל תשתיות, בכפוף לאישור המועצה המקומית אשכול. דקל תשתיות צפויה להקים חברה ייעודית שתהיה בבעלותה המלאה לצורך מימוש זכייתה במכרז להקמת הפרויקט.
יישום הפרויקט כפוף לקבלת אישור מהמשרד להגנת הסביבה להשתתפות של 100 מיליון שקל לפחות בתקציב הקמת הפרויקט, פרסום תנאי תמיכת המדינה בתפעול השוטף של המתקן, קבלת היתר בנייה לפרויקט, והסכם בין המועצה האזורית אשכול לרשות מקרקעי ישראל.
קבוצת GES תידרש להקים מתקן שיבצע טיפול מקדים, יוציא מתכות וחומרים לא אורגניים נוספים ויטפל ב-500 טון ביום של פסולת אורגנית, שעברה מיון קודם לכן במתקן של חברת נגב אקולוגיה באתר דודאים.
הפסולת האורגנית תעבור טיפול באמצעות תהליך עיכול אנאירובי שיתבצע בריאקטורים. תוצרי תהליך העיכול, שיימשך 20 יום, הם גז מתאן שישמש להפקת חשמל בתחנת כוח שהספקה 6.3 מגה וואט וקומפוסט בהיקף מוערך של 38 אלף טון לשנה לדישון מטעים בלבד – לאחר שהפסולת האורגנית המעוכלת תעבור תהליך קומפוסטיזציה בתאי בטון אטומים.
נוסף להתחייבות של המשרד להגנת הסביבה לתת לזכיין מענק הקמה של 100 מיליון שקל, רשות החשמל התחייבה לרכוש את החשמל שייוצר באתר בתעריף של 53.15 אגורות לקילו-ואט שעה. כלומר, במחיר גבוה פי שלושה מהמחיר במכרז האחרון של חשמל פוטו-ולטאי משולב באגירה. הזוכה תידרש להקים מתקן פוטו-וולטאי שהספקו 1.8 מגה-ואט לצרכיו העצמיים של הפרויקט.
בנוסף יקבל הזכיין תמיכה בסכום של 50 שקל לטון בשבע שנות ההפעלה הראשונות של הפרויקט, אולם ייקח על עצמו את סיכון הביקוש, כלומר את הסיכון שערים ויישובים אחרים לא יעבירו את הפסולת לאתר.
המודל הכלכלי של היזם יתבסס על גביית דמי טיפול עבור כל טון, שאמורה להכניס לו 24 מיליון שקל לשנה, לפי הערכות המועצה האזורית אשכול, ועבור מכירת חשמל לרשת שצפויה להכניס לו סכום של 26 מיליון שקל לשנה. שני מקורות הכנסה אלו, והסבסוד של 50 שקל בשבע שנות ההפעלה הראשונות, אמורים לשמש את היזם לכיסוי הוצאות התפעול השוטף בסכום מוערך של 30 מיליון שקל לשנה, ואת החזר ההשקעה בהקמת הפרויקט בסכום של 150 מיליון שקל נטו.
מיכאל דיין, מנכ"ל GES, אמר כי "מדובר במכרז חשוב וארוך טווח לקבוצה, שמשתלב באופן סינרגטי עם פעילויות אחרות של GES ובעיקר עם פעילויות הזיכיונות לטווח הארוך בפרויקטים בקנה מידה לאומי, כמו מתקן הפסולת בשפד"ן (זירו ווייסט) ומתקני ההתפלה באשדוד ובפלמחים".